Goed gesprek over wonen en groen

15-06-2020
281 keer bekeken 6 reacties

In de verdiepingssessie over wonen en groen op 11 juni kregen de deelnemers het podium om hun stem te laten horen en aan het projectteam toelichting te geven. In dit bericht vind je ook een link om ook nu nog mee te denken over hoe wonen en groen een plek krijgen.

Na de aftrap van wethouder Roy Geers, gingen 2 groepjes uiteen. Projectleiders Walter Stam en Edwin Persaud verdeelden zich over de gespreksgroepen. Onder leiding van Sjoerd Feenstra en Frits Erdmann van Urhahn discussieerden de deelnemers over hoe er gewoond kan worden in het gebied rondom station Oost. En ze stonden stil bij waar woningen kunnen worden gebouwd. Verder spraken ze over wie de toekomstige gebruikers van het Aartshertogenpark zijn en vooral hoe de functie van het groen versterkt kan worden.

Balans

Op die vraag hoe groen en woningbouw juist gecombineerd kan worden, klonk vooral door dat er balans moet zijn. In een gebied dat prettig voelt, lokaal, maar toch stads en waar een deel voor sport, spel en recreatie is. Hoogbouw deels liever niet, en als toch, dan vooral rond het station. Ook werd er gesproken over geluid en de combinatie van wonen. Kunnen gebouwen niet ook benut worden om geluid van bijvoorbeeld het spoor of de sportfaciliteiten te dempen?

Duurzaamheid

Er waren allerlei ideeën en initiatieven uit de groep die het gebied in de juiste balans (in schaal) verlevendigen en kwaliteit geven. Tevens werd er een lans gebroken voor duurzaamheid en voor circulair en energieneutraal bouwen. Er werd ook een lans gebroken voor het toevoegen van woningen voor starters, senioren en mensen met een wat kleinere portemonnee. Een manier die ook op de online tafel kwam is het toevoegen van tiny houses of huizen zonder tuin. Er is immers al veel groen in het gebied, dus ‘naar buiten’ is dichtbij. Groen en natuur kunnen met de juiste insteek vooral versterkt worden, geef biodiversiteit een kans en zorg dat mensen daarvan kunnen genieten. In ieder geval wonen zonder schade aan de natuur aan te brengen. Niet alleen koop, maar ook huur.

Volgende verdiepingssessie 

De volgende verdiepingssessie is op donderdagavond 18 juni om 20.00 uur. Het gaat dan om Sport en Voorzieningen. Dus, op welke wijze kunnen nieuwe functies en nieuwe voorzieningen zoals bijvoorbeeld sport, spel en recreatie waardevol zijn voor het gebied?

In het gebied zien we bijvoorbeeld het stadion, tennis- en voetbalvelden en het Sportiom. Hoe zien deze functies er in de toekomst uit in dit gebied? Welke functies zouden toegevoegd kunnen worden? Winkelvoorzieningen, kantoorvoorzieningen en werkplekken, horeca, leisure, ateliers etc. als aanvulling op het wonen (en groen)? Heb je ideeën? En hoe kijk je aan tegen de mate van integratie van voorzieningen en wonen (bv gemengd wonen en werken)? Je kunt je aanmelden via oost@s-hertogenbosch.nl. 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

6  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Oma 17-06-20 om 16:21

''Hoogbouw deels liever niet, en als toch, dan vooral rond het station.''

frownangryno

anonymous 18-06-20 om 12:38

De code voor de mentimeter website werkt niet. 

David 18-06-20 om 13:27

Ik begrijp dus dat er weer een laagbouw wijk gebouwd gaat worden met wat rijtjeshuizen. Goed om te weten. Ik ga alvast een doos zoeken om in te wonen. Weet iemand nog een mooie brug met extra ruimte er onder waar ik mijn doos kan neerzetten?

Beste David,

In het ambitiedocument willen we juist de vraag beantwoorden tot wat voor soort wijk we dit gebied willen ontwikkelen. Via dit online-platform nodigen we geïnteresseerden uit om onder andere aan te geven wat voor soort gebied en wat voor soort bebouwing  men voor zich ziet. Er staat nu nog niets vast over hoogbouw, laagbouw etc. Wat zou jij voor wijk hier ontwikkeld zien willen worden? Met vriendelijke groet,

Projectteam Station Oost en omgeving

Karel 18-06-20 om 15:32

''Hoogbouw deels liever niet, ...''

Klinkt alsof de NIMBY's zich weer verzameld hebben, en Stichting IJzeren Vrouw ook weer wakker geworden is no nono

wanneer ontgroeien we het dorpse en worden we een echte provinciehoofdstad?

 

Natascha 18-06-20 om 19:02

De code werkt helaas niet.

Marie 25-06-20 om 13:22

De code werkt niet. Jammer.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees hier onze huisregels

Vragen of opmerkingen?
Neem contact op!

 

 

Cookie-instellingen