Het mooie wat er al is, nog mooier maken

25-06-2020
96 keer bekeken 1 reacties

Op donderdagavond 18 juni spraken we in de verdiepende sessie over ‘sport en voorzieningen’ in het gebied rond Station 's-Hertogenbosch Oost. Onweersbuien deden beeld en geluid af en toe wat haperen, maar stonden een goed gesprek in een gemêleerd gezelschap niet in de weg.

In deze sessie stonden vragen centraal als: hoe onderscheidt dit gebied zich nou in de stad? En welke functies dragen voor jou bij aan het realiseren van een aantrekkelijk woongebied? Vervolgens sprak de groep over de functie mix die dan gewenst is.  En als we functies willen, welke locatie leent zich daar dan voor en worden functies dan ook gemengd of niet? Er werd afgesloten met een vraag over de huidige sportfuncties.

Wederom kwamen er ontzettend leuke en multifunctionele ideeën naar voren in het gesprek. Het toevoegen van een centraal clubgebouw bijvoorbeeld, waarin op een hybride wijze sporten, en activiteiten tot bijvoorbeeld ook feestjes gecombineerd kunnen worden. Hybride gebruik van ruimte voor sporten in verschillende seizoenen kwam ook naar voren. Hockey, zo werd aangegeven, heeft buiten het seizoen binnen activiteiten. Een kunstgrasveld met de mogelijkheid voor een blaashal is een duidelijk voorbeeld van hybride ruimte gebruik.

Er werd ook aangegeven dat er nog veel sporten zijn, die nu niet in het gebied aanwezig zijn maar wel zouden kunnen worden toegevoegd voor Den Bosch als geheel. Een trampoline- of klimhal met een binnen en buiten bijvoorbeeld. Binnen en buiten sluit niet alleen aan bij de huidige coronatijd behoefte, maar vooral bij het veranderende klimaat en de wens van veel mensen om ook buiten actief te kunnen zijn. Wederom werd de combinatie met het verbinden van andere delen van de stad en het groen (in het gebied en daar buiten) benoemd. En het versterken van het (buiten) groen met recreatie, sport en cultuur zoals een beeldentuin.

Versterking (verbreding en optimalisering) van de sportfunctie kan ook door het toevoegen van gerelateerde functies zoals fysiotherapie of (top)sport onderwijs. Dit laatste sluit ook mooi aan bij de andere onderwijs functies in het gebied en het feit dat het gebied goed bereikbaar is. Of functies nou bij elkaar, gemixt in het gebied of ook gemixt in gebouwen, wordt uitgewerkt - daar liepen de meningen over uiteen. Wonen en werken vraagt ook (kleinschalige buurt-) functies die vooral dichtbij gehouden moeten worden. Het woord “submix” was geboren!

Duurzaamheid en diversiteit werd tot slot nog benoemd als een grote kans om een iconisch en aansprekend gebied voor beide te worden. Een fijne, diverse wijk, die in balans is.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Koen Krikke 09-09-20 om 21:58

Mogelijk mede door Corona, lijkt het er op dat er meer en meer buiten wordt gesport door individuen of groepjes. Het Prins Hendrik park is vaak vrij druk. Er beginnen groepen te trainen op het gras bij het voetbalveldje (Brabant Wonen) en op het terrein voor het Sportiom.

(Hardloop) banen en Fitness-veldjes zouden deze activiteiten kunnen versterken.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees hier onze huisregels

Vragen of opmerkingen?
Neem contact op!

 

 

Cookie-instellingen