Versterk wat al sterk is

06-07-2020
159 keer bekeken 2 reacties

De laatste avond van de verdiepingssessies voor project Station Oost en omgeving op 30 juni 2020 ging over het thema ‘duurzaamheid’. Centraal stond de vraag: Hoe kunnen wij van dit gebied de meest duurzame en toekomstbestendige wijk van ’s-Hertogenbosch maken?

Na een korte introductie wat duurzaamheid is, gingen de groepjes digitaal uiteen. Duurzaamheid kan een lastig begrip zijn. Waar hebben we het precies over? Deze avond ging het onder andere over hittestress, de koelte van water en het groen, en de trend van regen en droogte.

Klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie gaat over de vraag hoe we ons kunnen wapenen tegen extreme weertypen. Hoe gaan we om met veel gevallen water in het gebied? Gebruiken we de natuurlijke plekken in het gebied om water op te vangen en af te voeren? En geven we groen en de natuur in het gebied wat meer vrijheid? Of kiezen we voor een aangelegd waterplein om water op te vangen en af te voeren? Allemaal kansen voor een prettig gebied, leefbaar en aantrekkelijk. Meer groen en het vergroten van de biodiversiteit (verschillend groen) helpt tegen hitte van steden. Ook werd er gevraagd of het met alle platte daken in het gebied niet mogelijk is om water daar op die daken op te vangen. Al dan niet in combinatie met meer groen op de daken.

Energie
In de discussie over kansen voor de daken (van gebouwen en openbare ruimte) in het gebied, werd ook het plaatsen van zonnepanelen genoemd. Voordeel is dat je die zonnepanelen niet zo ziet op de daken, zei een deelnemer. Iemand anders zei juist dat zonnepanelen juist als eyecatcher kunnen worden ingezet.

Warmte in de wijk hergebruiken werd eveneens als een interessante mogelijkheid genoemd. Het idee van een deelnemer om bijvoorbeeld turbines als (kunst)objecten in de wijk toe te voegen werd niet enthousiast ontvangen. Wel werd er gezegd dat het project vooral in moet zetten op het benutten van de beschikbare ruimte, slimme combinaties moet zoeken. Ook werd gezegd dat het project de kans moet pakken om met de ambitie voor de wijk echte goede stappen te zetten.

Circulariteit
Natuurinclusief bouwen, houtbouw, duurzaam hergebruik en verspilling tegen gaan. Het zijn voorbeelden van wat circulariteit wordt genoemd. Is circulariteit ‘de nieuwe standaard’ in bouwopgaven? Absoluut, zo vonden de deelnemers: eruit halen wat er in zit! “Ik wil het allemaal. Én ook een pluktuin, die meer mooie functies heeft, zoals de sociale connectie en de verbinding met de natuur.” Iemand anders noemde de wens voor een eigen moestuin om te voorzien in eten uit eigen wijk. Dit idee omdat het kwaliteit toe voegt, niet omdat het voor productie nodig is. Inzetten op groen, natuur, en biodiversiteit kan ook in bestaande bouw worden toegevoegd én in nieuwbouw.

Een ander idee werd nog geopperd voor de gemeente om de inmiddels verouderde na-oorlogse woningen in de stad te renoveren, en zo slim in te zetten op herontwikkeling en toekomstbestendigheid.

De laatste ronde ging over het sociale aspect hoe mensen duurzaam samen wonen, leven en ontmoeten in een wijk. Mensen willen binden met een plek zeiden de deelnemers. Ruimte geven voor particulier opdrachtgeverschap en betrokkenheid in het proces van totstandkoming van plannen is belangrijk en aantrekkelijk. Maar ook natuurinclusieve ontwikkelingen en functies zoals een speeltuin of stadsboerderij versterkt de sociale samenhang, waarbij groen en natuur de verbindende factor is. Slim nadenken over kansen die ook het vergroenen van bijvoorbeeld efficiëntere parkeerplaatsen en infrastructuur bieden werd een goed idee gevonden.

“We willen mensen bij elkaar brengen, op een centrale plek. Dat heeft stedelijk meerwaarde. Die plek kan op meerdere manieren een productieve plek zijn waar mensen elkaar gemakkelijk en informeel kunnen ontmoeten en in gesprek kunnen gaan.”

Rest ons als projectteam voor nu, om iedereen hartelijk te danken voor de mooie gesprekken en het stof tot nadenken dat jullie ons in de afgelopen weken gegeven hebben. Wij gebruiken de zomer om de ambitie in contouren te vatten en melden ons aan het eind van de zomer graag weer bij jullie om te delen hoe de ambitie is vorm gegeven. Graag tot dan en iedereen een fijne zomer gewenst! Blijf allemaal gezond!

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Ishetb1? 15-09-20 om 10:54

Voor wie is dit artikel bedoeld? Een korte, eenvoudige samenvatting om minder 'talige' burgers te betrekken, is op zijn plaats. Zie ishetb1.nl

Projectteam Station Oost en omgeving 17-09-20 om 13:12

Bedankt voor uw reactie. We hebben de tekst aangepast.

Met vriendelijke groet,

Projectteam Station Oost en omgeving

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees hier onze huisregels

Vragen of opmerkingen?
Neem contact op!

 

 

Cookie-instellingen